Wolkje aan de lucht

Begin 2017 heb ik ruim dertig mensen met wie ik in de afgelopen jaren nauw heb samengewerkt een mail gestuurd met de vraag of ze mij mijn 3 beste kwaliteiten of eigenschappen wilde mailen. Dat klinkt stoer maar tjee, wat was dat spannend. De reden dat ik dat deed was omdat ik op dat moment twee jaar als zelfstandig ondernemer bezig was en het goed ging. Heel erg goed zelfs. En ik me dus een slag in de rondte werkte. Leuke klussen maar zeker ook minder leuke klussen. En ik was vooral ook heel veel weg van huis. Was ik daarvoor voor mezelf begonnen?

Ik heb op 31 december 2014 mijn baan opgezegd om ondernemer te worden. Niet omdat ik al mijn hele leven droomde van een eigen bedrijf en ik er klaar voor was. Ook niet omdat ik een geweldig, al uitgetest businessplan klaar had liggen. Niks van dat alles, er was niets romantisch of feestelijks aan.

Wat ik wel had was mijn gevoel. Mijn gevoel dat zei dat ik het niet leuk genoeg meer vond. Dat gevoel is mijn hele leven al mijn kompas geweest. Als ik een ding goed kan, dan is het luisteren naar mijn gevoel en vervolgens handelen naar mijn gevoel. Met een echte mooie carrière als gevolg, omdat ik mede dankzij dat gevoel, op de juiste momenten afscheid ergens nam. Er was nu een groot verschil met al die vorige keren; ondertussen was ik niet meer alleen voor mezelf verantwoordelijk. En dan is zo’n beslissing op gevoel wat meer in strijd met je hoofd dan de keren ervoor.

Maar ik zou mezelf niet zijn als ik geen oplossingen had bedacht. Dus daar ging die ontslagbrief en daarmee kwam de sprong. In wat behoorlijk ondiep, helder water bleek te zijn.

Met de verandering op mijn LinkedIn naar ‘zelfstandig’ kwamen de vragen om koffie te drinken vanzelf, met vaak een opdracht als gevolg. Een droomstart! En dan kom ik nu (eindelijk, sorry) terug naar het begin van dit verhaal, want als je zonder plan begint en verantwoordelijkheden hebt, zeg je dus tegen iedere opdracht ja en heb je een (over)volle agenda. Dat kun je heel hard roepen dat je een hele succesvolle zelfstandig ondernemer bent, maar mijn altijd wijze gevoel dacht daar anders over.

En dus was het begin 2017 tijd om eens na te gaan denken over hoe ik mijn ondernemerschap nou echt in wilde vullen. Dat ben ik gaan doen door vooral zelf veel te voelen en te denken over waar ik blij van word en waar ik mezelf goed in vind, maar ook door anderen te vragen. Dit is de woordenwolk die eruit kwam. Ik ben er nog steeds blij mee en trots op. Natuurlijk op de woorden zelf, maar vooral omdat ik mezelf er zo in herken. En dat het me dus blijkbaar lukt om bij mijn klanten en collega’s echt de beste versie van mezelf te zijn.

De woordenwolk was een eerste stap naar het mezelf uitvinden als ondernemer. Ondertussen heb ik er al veel meer gemaakt en doe ik weer precies wat ik wil doen, haal ik de resultaten die ik wil halen en kan ik zijn wie ik ben! Wil je daar vaker van meegenieten? Schrijf je dan in op mijn maillijst. Naast persoonlijke verhalen deel ik daar ook wat ik meemaak in mijn werk en natuurlijk heel veel gouden (gele) tips over hoe je beter wordt in leiderschap en samenwerking.

En mocht je n.a.v. dit verhaal vragen hebben, dan weet je me te vinden!

Mis niks!

Schrijf je in en ontvang de nieuwste blogs en berichten direct in je mailbox. Don't worry, het wordt geen dagelijkse spammachine!

Please wait...

Bedankt voor je inschrijving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *